Peyronie Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur ?

Peyronie Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur ?

Peyronie hastalığı (penisin sonradan eğilmesi) nedeni tam olarak bilinmese de en çok kabul edilen görüş penisi saran dokunun (tunika albuginea) tekrarlayan travması sonrası oluştuğudur. Görülme oranı %2-9 arasında olup 50-60 yaş arasında görülme sıklığı artmaktadır.

Peyronie Hastalığı Risk faktörleri

  1. Şeker hastalığı (DM)
  2. Obezite
  3. Hipertansiyon
  4. Geçirilmiş ameliyatlar
  5. Kan yağ oranının artması
  6. Sertleşme bozukluğu
  7. Sigara kullanımı
  8. Testosteron düşüklüğü
  9. Romatolojik hastalıklar (Dupuytren)

Peyronie hastalığının iki safhası vardır; İlk safhada peniste ağrı, ele gelen sertlik (nodül) ve penisin yavaş yavaş eğrilmeye başlaması, ikinci safhada ise ağrı geçer ve peniste sert plaklar oluşmaya başlar bu safhadan sonra eğrilik kalıcı hale gelir. Bu safhalarda ancak hastaların %3-15 arası kendiliğinden düzelir, %30-50 oranında ise kötüleşme artar.

Peyronie Hastalığı Tedavisi

  1. E vitamini
  2. Kolşisin
  3. Pentoksifilin
  4. Tamoksifen sitrat
  5. Karnitin
  6. Potaba
  7. PDE5 inhibitörleri (tadalafil, vardanafil, sildenafil)
  8. Verapamil
  9. İnterferon
  10. Klostridyum kollejenaz
  11. Steroidler
  12. ESWT
  13. Traksiyon cihazı
  14. Vakum cihazı

İlaç tedavilerinden penise iğne yapılan Klostridyum kollajenaz deformiteyi minimum düzeltmekte ancak peniste hematom ve rüptür gibi yan etkilere sahip ayrıca tedavi maliyeti oldukça yüksektir.

Peyronie hastalığı kronik döneme geçince en etkili tedavi yöntemi cerrahidir. Hasta ilk safhadan sonra en az 12 ay stabil fazda bekledikten sonra ameliyat kararı verilir. Ameliyat tekniklerinden penisi uzatıcı veya penisi kısaltıcı ameliyatlarının yanı sıra eğer hastada ciddi sertleşme sorunu varsa ve ilaç tedavisine cevap vermiyorsa penil protez (mutluluk çubuğu) takılıp aynı seansta penisteki eğrilikte düzeltilir.

Ameliyat olan hastalarımız ameliyat sonrası düzenli olarak penise masaj ve penise traksiyon işlemi yaparlar. Ayrıca sertleşmeyi sağlamak için de PDE5 inhibitörü ilaçlarla destek oluyoruz. Bu dönemde hastalarımızdan 6 hafta boyunca cinsel ilişkiyi yasaklıyoruz.

Kronik döneme geçmiş hastalarımızda eğer eğrilik ciddi ise ya da bu eğrilik cinsel ilişkiyi engelliyorsa maalesef bunu geçirecek herhangi bir ilaç yoktur. Kullandığımız ilaçlar akut dönem dediğimiz ağrılı dönemde kullanılır ve etkinlikleri sınırlıdır.

  1.  
Shopping Basket